Oplev de 5 mest udbredte rovfugle i det danske landskab

I rovfuglefamilien er tårnfalken en af de mest almindelige rovfugle i Danmark. Derudover er musvågen, fjeldvågen, spurvehøgen og duehøgen også at finde blandt de mest udbredte rovfugle i den danske natur. Når du er ude i naturen er det en god forudsætning at vide, hvilke farver, facetter og kropsbygninger man skal kigge efter for at identificere de forskellige rovfugle.

Bliv bekendt med de mest udbredte rovfugle i Danmark

Har du fået øje på en lille rødbrun rovfugl, hvis kropsform har lange smalle vinger og en lang hale, så er det højest sandsynlig en tårnfalk. Tårnfalken kendetegnes ved, at have en falketand på sit næb, samt spidse vinger når den er på flugt. Ser du derimod en brun kraftigt bygget fugl med et stort og bredt hoved i din færden i naturen. Så er det meget muligt en musvåge du har fået øje på. Musvågen har et karakteristisk krumt rovfuglenæb.

I naturen kan man godt komme til at forveksle musvågen med fjeldvågen. Der er blandt andet to ting du kan skelne mellem de to rovfugle. For det første er fjeldvågen noget lysere og større og for det andet flyver den tungere end musvågen. Hvis du skal nå at opleve fjeldvågen skal du være opmærksom på, at den primært kun opholder sig i Danmark i vinterhalvåret.

Har du fået øje på en lille fugl med tynde gule ben, korte vinger og en lang hale så har du sandsynligvis fået øje på en spurvehøg. Når man snakker om fugle med gule ben kan man heller ikke komme uden om duehøgen, hvis gule ben er noget kraftigere end spurvehøgens. Derudover har duehøgen gule eller orange øjne. Andre kendetegn er et mørkt hoved med lyse øjenbryn og et kraftigt næb.

Oplev rovfuglene når de ”muser” som helikoptere

Nu tænker du sikkert, jamen hvor præcis i naturen skal jeg så lede for at finde rovfugle i Danmark? Har du et ønske om at se en rovfugl i den danske natur skal du generelt lede i det åbne landskab. Musvågen, fjeldvågen og tårnfalken ser man ofte langs vejene, hvor de sidder på pæle og oppe i træer. Spurvehøgen kan man generelt opleve i skoven eller i villakvarterer. Duehøgen og musvågen foretrækker begge at omgive sig i store og vekslende landskaber.

Når du er ude og kigge efter rovfugle bør du også opleve når de ”muser” som helikoptere. Forestil dig suset fra en helikopters propeller, der roterer med høj fart inden den flyver op. Samme situation gør sig gældende for en rovfugl når den ”muser” i luften. Ligesom helikopterens propeller der roterer, så blafrer rovfuglen med dens højtløftede vinger i luften. Grundet til det er, at rovfuglen gør sig klar på, at tage dybe og hurtige dyk når rovfuglen har fået øje på sit bytte. Det er specielt tårnfalken og fjeldvågen, der er eksperter i at muse.

Ønsker du at gøre oplevelsen af, at udforske de forskellige rovfugle unik og få fornemmelsen af at befinde dig tæt på rovfuglen når den ”muser”? Så er det værd at tage en kikkert med på turen. På den måde får du mulighed for, at nærstudere og udforske rovfuglene på tæt hold. Hvis du er heldig kan du med stor beundring observere når eksempelvis tårnfalken sætter i gang med dens højtløftende blafrende vinger.

Kilder: jaegerforbundet.dk, kikkert-salg.dk.