Vandretur: Hvor mange km går man om dagen?

Spørgsmålet er ikke uden betydning, hvis du planlægger din første vandretur. Er du velbevandret i din egen fysiks formåen, og er du en erfaren vandrer, har du nok en fornemmelse af, hvor meget og hvor langt du kan gå på en dag.

Hvor mange KM kan man gå om dagen? En begynder kan typisk få 15-20 km om dagen, og er du en erfaren vandrer kan du forvente at gå 20-40 km om dagen.

Uanset om du er ved at tage hul på din første vandretur, eller om du har lagt mange hundrede kilometer bag dig på gåben, er der dog visse faktorer, der har indflydelse på dit tempo.

Hvilken slags vandrer er du?

Der kan være mange faktorer, der spiller ind på antallet af kilometer, man som vandrer kan lægge bag sig på en dag. Går du eksempelvis en rute, hvor du gerne vil gøre et par ophold i løbet af dagen for at udforske de nærliggende naturområder eller seværdigheder, så vil du nok fokusere mere på at planlægge din tur, så dine distancer bliver kortere. Er du omvendt vild med at gå de lange distancer i et højt tempo, vil det ligge mere naturligt til dig at gå flere kilometer om dagen end gennemsnittet. Vandreturens formål vil derfor spille ind, når det kommer til antal af kilometer.

 

Dét, man ikke altid kan forudse, og dét, man kan

På en vandretur kan man ikke altid forudse, hvilke skader man får samlet op undervejs. Er man udfordret af større eller mindre skader såsom vabler og ømhed i kroppen, kan det selvsagt sætte en stopper for det tempo, man ellers ville have lagt for dagen. Har man generelt lidt ekstra kropsvægt at bære rundt på, kan det også betyde smerter i fødder og ben, som ligeledes kan være med til at sætte en dæmper på tempoet. Fysisk form og naturligt tempo er derfor noget, man på forhånd kan tage stilling til, når man skal planlægge turen, hvorimod skader og overbelastninger ikke altid kan forudses.

 

Den gennemsnitlige vandrer

Planlægger du en vandretur, der strækker sig over flere dage eller kun en enkelt dag? Planlægger du sidstnævnte, behøver du ikke at tage med i overvejelserne, at din krop de efterfølgende dage muligvis vil være øm og lidt træt. Det kan du være vigtigt, hvis du planlægger en længere vandretur over mange dage. En gennemsnitlig vandrer kan gå mellem 10 og 40 kilometer om dagen. Hertil kan det være fornuftigt at planlægge, at vandreturen over flere dage varierer i antal af kilometer, så kroppen kan følge med.

 

Vælg det rigtige udstyr

For at have de bedste forudsætninger for at kunne tilbagelægge mange kilometer på en dag, bør du vælge det udstyr, der passer til din tur. Det er alfa og omega, at din vandrerygsæk hverken er for stor eller lille, at den har de helt rigtige funktioner, der opfylder dine præferencer, og at den passer til din kropsbygning. Mangler du inspiration til dit udstyr, kan du på dette link læse mere om, hvad du bør være opmærksom på, inden du investerer i en vandrerygsæk. Vandrestave kan ligeledes være med til at aflaste dig på vandreturen, hvorfor du ideelt set også vil kunne tilbagelægge flere kilometer med en vandrestav.